De tenenlezer 22-07-2004
De gevoelsvoet zegt dat Taeke weigert dienstbaar te zijn


Het was een interessant setje tenen dat onze tenenlezer Jan Wieringa gistermiddag onder ogen kreeg. Taeke van der Meer, de man uit Sneek die de Vierdaagse voor de commissie Gelijke Behandeling op de knieën dwong, trok zijn schoenen uit voor een kijkje in zijn persoonlijkheid. Natuurlijk werd de tenenlezer niet verteld wie hij voor zich had.

"Links is de gevoelsvoet, en die vertelt me dat hij het gevoelsmatig verrekt om dienstbaar te zijn aan zijn omgeving", begint Wieringa. "Rationeel kan hij dat wel, maar zijn gevoel houdt hem tegen."

Negatieve aspecten uit zijn leven houdt Van der Meer liever verborgen, zo blijkt uit de donkere huid aan de basis van zijn grote teen. Ze gaan niemand wat aan. "En die deels witte nagel zegt: 'Ik laat altijd een bepaald stuk van mijzelf niet zien.' Er zit ergens verdriet in hem, maar hij probeert wel altijd vrolijk over te komen."

Taekes tenen vertellen de expert dat de Fries van alle markten thuis is. Ze zigzaggen namelijk. Dat hij een sterke wil heeft, is aan de hand van zijn tenen makkelijk vast te stellen, maar die 'zwabbertenen' tonen ook aan dat hij een type is dat veel wikt en weegt. Van der Meer hoort het na zijn makkelijk gelopen vijftig kilometer allemaal gelaten aan, maar van een zwabberende wil, wil hij niet horen. Hij knikt van 'nee'. "Niet doen", zegt Wieringa streng, want hij wil niet beïnvloed worden bij zijn analyse.

En dan volgt het stukje waar anderen altijd goed naar luisteren: de verhouding tussen zijn kleine teen en de teen ernaast wijst erop dat Taeke seks en liefde helemaal van elkaar kan loskoppelen. Maar Taeke tuurt al voor zich uit. Misschien zit hij met zijn hoofd al op de Zevenheuvelenweg.

Bron: De Gelderlander


'Niet zo zeuren over afstand'
Door onze verslaggever

NIJMEGEN - Het reglement is helder. Vrouwen én mannen weten vooraf wat ze moeten lopen om het Vierdaagsekruis te bemachtigen. Bewegingswetenschapper Harm Kuipers ziet geen reden om de regels te veranderen.

De Vierdaagse had de oud-schaatser gevraagd onderzoek te doen naar man-vrouwverschillen in wandelprestaties.

Kuipers, verbonden aan de Universiteit Maastricht, zegt dat hij niet in de gelegenheid is geweest daadwerkelijk onderzoek te doen. En hij gaat dat ook niet doen. "Daarvoor ontbreken mij de tijd en de mensen. Bovendien vind ik de hele discussie zwaar aangezet. Het is toch een marginaal probleem."

De onderzoeker heeft naar eigen zeggen één keer telefonisch contact gehad met de Vierdaagseorganisatie en enkele e-mails uitgewisseld. Zijn advies is dan ook niet veel meer dan zijn persoonlijke mening. "Ik heb gezegd dat ik vind dat mensen niet moeten zeuren. De organisatie bepaalt de regels en alle deelnemers kennen die vooraf. Dat is bij alle sportwedstrijden zo. Als je zin hebt, doe je mee. Zo niet, dan blijf je toch lekker thuis."

Er zit een verschil tussen de prestaties van mannen en vrouwen en de organisatie wil heel correct zijn, vervolgt Kuipers. "Maar hoe relevant is het om uit te zoeken of vrouwen nu 40, 45 of 47,5 kilometer moeten lopen? De Vierdaagse moet de rug gewoon recht houden, zou ik zeggen."

De Vierdaagse heeft Kuipers benaderd vanwege een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling. Die stelde Taeke van der Meer in het gelijk. De Fries had een klacht ingediend nadat hij vorig jaar de veertig kilometer had gelopen. De vriendin met wie hij liep, kreeg het officiële kruis, hij alleen een diploma. Mannen moeten vijftig lopen voor het herinneringskruis. Overigens loopt Van der Meer die afstand dit jaar.

Behalve de Universiteit Maastricht heeft de Vierdaagse ook de Vrije Universiteit in Amsterdam om advies gevraagd. De Faculteit der Bewegingswetenschappen hoopt de uitkomsten dit najaar mede te kunnen delen. Een van de medewerkers, Brenda van Keeken, gaf eerder al aan dat wordt verwacht dat de wandelprestaties van vrouwen en mannen niet ver uit elkaar zullen liggen.

Bron: De Gelderlander
terug