Societas Ambulationis Academica
"Er is een verschil tussen de weg kennen en 'm bewandelen"




Aan de Marsleiding van
de Vierdaagse van Nijmegen

t.v.a.v.: Redacties Telegraaf, Volkskrant, Trouw, NRC
Haarlem, 29.01.2004


Torn niet aan Vierdaagse-afstand

Ons komt ter ore dat in landelijke kranten gemeld werd dat men overweegt de reglementaire afstanden van de Vierdaagse van Nijmegen voor mannen en vrouwen gelijk te trekken, en wel naar 45 km, teneinde een eind te maken aan op dit punt bestaande, vermeende, discriminatie.

Als wandelsociėteit die is opgericht met als doel mensen op te leiden voor de enige koninklijke onderscheiding die in dit land pro-actief verdiend kan worden, kunnen wij niet anders dan daarop reageren.

Wij nemen er als vereniging bijzonder grote aanstoot aan dat de waarde van die onderscheiding van binnenuit wordt uitgehold. Die aanstoot namen wij derhalve al aan het inkorten van de mars, het afgelopen seizoen, met 10 kilometer, op grond van de hitte.

De lengte van de prestatieloop voor mannen in de kracht van hun leven bedraagt al jaren 50 km (en was daarvoor nota bene langer, n.l. 55 km) - en het is die Vierdaagse die zich niet voor niets tot het grootste en populairste wandel-evenement op de kalender heeft ontwikkeld.

Bij andere tochten in Europa, die wij ter voorbereiding op de Vierdaagse lopen, vallen geregeld doden - maar die marsen worden in geen geval ingekort. Lange afstands wandelen is een prestatiesport met risico's, en deelnemers horen die te kennen.

Waar in Nederland een overlijden in de huidige tijd kennelijk leidt tot zo'n inkorten van de mars, leidde dat verleden jaar tijdens de Vierdaagse van de IJzer in België daarentegen tot groot respect van het volledige peloton voor een in het harnas gestorven wandelaar van hoge leeftijd - immers een prachtige manier om te gaan.

Begrijpt u ons overigens niet verkeerd, wij zijn in geen geval voorstander van discriminatie: van onze vereniging mogen ook vrouwen lid zijn, en wij hebben groot respect voor vrouwen die deelnemen aan de Vierdaagse.

Wij zijn er zelfs niet tegen dat vrouwen in staat worden gesteld om dezelfde afstand te lopen als mannen. Maar dat is al zo. Iedereen mag altijd kiezen voor de zwaardere afstand. Alleen niet voor de lichtere, zonder het recht op de medaille te verliezen.

Laat dat alstublieft zo blijven. En als dan toch de draconische maatregel de minimaal te lopen afstanden gelijk te trekken moet worden genomen, laat het dan gaan om de 50 kilometer - want presteren, en onszelf overwinnen, is waarvoor wij bestaan.

Met groeten,

De Academische Wandelsociëteit uit Haarlem,
namens deze,

Michiel F.E. van Reenen - voorzitter.