Wat zijn wij aan het doen?
26 juli 2003
Kaasfondue aan het maken, voor Heleen (die dat anders nooit kan eten omdat vriend Rob allergisch is voor alles wat met kaas van doen heeft), mijn zus en haar echtgenoot. En dat moet zo (hoog tijd dat ik dat recept van mijn vader eens opschrijf, anders blijf ik hem erom vragen):
Benodigdheden
knoflook, halfzoete witte wijn, jonge kaas, maizena, stokbrood
stenen of glazen schaal, of pan, ovenvast
rasp
vlamverdeler
rechaud
teen knoflook in lengte doormidden snijden, uitpersen op bodem en lage zijkanten schaal
vuiltjes van knoflook verwijderen
ruim bodempje demi-sec witte wijn in schaal gieten
per persoon 2 ons (kilo per 5, 600 gr per 3) kaas (jonge boeren-, oudere kazen smelten slecht) fijnraspen
pan of schaal op vlamverdeler, wachten op lichte damp
handvol kaas erin, roeren met houten lepel
kaas per hand blijven toevoegen en smelten tot op
2 á 3 theelepels maizena mengen met wijn of whiskey, roeren tot het een gladde massa is
mengen bij kaas, roeren tot opnieuw gelijkmatige massa ontstaat
eventueel op smaak brengen met kruiden
serveren op rechaud, met stokbrood en salade
(hoe hoger temperatuur rechaud, hoe minder de kaas gaat slierten)